Noticiari

L'Estat perd milions en ajudes europees per l'escàndol d'Acuamed a Flix

Diari de Tarragona
Maribel Millan
El govern de l'Estat ha perdut 6,2 milions d'euros de fons europeus a l'obra de descontaminació del pantà de Flix, davant la pressió de Brussel·les després de la recerca oberta per l'Audiència Nacional contra la societat estatal Aigua de les Conques Mediterrànies SA (Acuamed), per presumptes irregularitats en aquesta i altres obres hidràuliques al seu càrrec.

L'organisme intermedi que regula els fons europeus en el Ministeri d'Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi ambient (oficina pressupostària de la direcció general de serveis) ha decidit descertificar despeses que havien de rebre subvenció de la Unió Europea en actuacions incloses en la recerca judicial (segons l'acte de 16 de gener de 2016), «per motius de precaució», han detallat al Diari fonts de Acuamed. Aquests 6,2 milions d'obres sense certificar a Flix seran assumits per la mateixa societat estatal, amb fons propis.
L'obra de descontaminació de l'embassament de Flix, que encara no ha finalitzat en confirmar-se que no s'havia extret un deu per cent dels llots contaminats del fons del pantà, ha comptat amb un pressupost superior als 165 milions d'euros, dels quals prop d'un 70 per cent havia de procedir de fons europeus. Segons Acuamed, fins avui els fons europeus certificats en aquesta obra, en termes de subvenció, ascendeixen a 111 milions d'euros.
Aquesta retirada de fons europeus acordada pel mateix Ministeri afecta a un total de 17 projectes de Acuamed, amb una dotació de 25,6 milions. Altres obres afectades són la desaladora del Campello-Mutxamel a Alacant o el condicionament del riu Serpis, també a la Comunitat Valenciana.
Aquesta decisió forma part d'un pla d'acció dissenyat pel Ministeri de Medi ambient per Acuamed després de l'escàndol de corrupció, en el qual també s'ha iniciat un «procés de verificació de la realitat física» de totes les obres realitzades per la societat estatal i finançades amb ajudes de fons europeus, corresponents al període de programació 2007-2010, estiguin o no afectades per la recerca judicial. Es tracta de comprovar si es van realitzar o no d'acord al projectat inicialment. «Fins avui no s'han notificat oficialment a Acuamed els imports que també s'hauran de descertificar per aquesta verificació», segons detallen fonts de l'empresa pública.
Com ja va informar el Diari, l'Oficina Europea de Lluita contra el Frau (OLAF) investiga la destinació dels fons europeus que han servit per finançar una quinzena de projectes adjudicats per l'empresa pública Acuamed, entre ells la descontaminació del pantà de Flix. L'entitat té sospites que s'ha pogut produir un frau en la destinació d'aquests fons de cohesió europeus i per aquest motiu un equip d'aquest departament es va desplaçar al juny a Madrid per entrevistar-se amb el jutge Eloy Velasco, instructor del cas.

Altres