Noticiari

Ercros haurà d'incinerar mil tones de residus del subsòl de la fàbrica de Flix

El Periódico
Sílvia Berbís
L'empresa Ercros preveu treballar els propers cinc anys en accions de descontaminació dels terrenys de la seva fàbrica de Flix (Ribera d’Ebre), que al desembre posarà fi a la producció de clor mitjançant l'obsoleta tecnologia de mercuri iniciada fa 117 anys. Aquestes tasques inclouen la incineració de mil tones de residus líquids orgànics que l'empresa reconeix haver detectat en el subsòl del recinte industrial, situat al costat de l'embassament de Flix.

Allí mateix quedarà confinada una borsa de residus sòlids suficient per omplir 7,6 piscines olímpiques, i també es tractarà un volum corresponent a 24 piscines olímpiques d'aigües subterrànies. Ercros assegura que durà a terme els treballs de sanejament oportuns perquè el llegat de la seva centenària activitat no hipotequi el futur industrial del municipi.
“Hem analitzat exhaustivament, mitjançant més de 400 sondejos, les 30 hectàrees de terreny industrial, i les zones contaminades es limiten a un 8% del total”, assegura la directora de Ercros Teresa Conesa. L'empresa ha traslladat ja a la Agència Catalana de Residus els últims estudis de caracterització del sòl, que se sumen als ja lliurats en una primera fase, que van analitzar aproximadament un terç de la superfície total.
Mercuri i organoclorats
Segons el director de la divisió de derivats del clor de la signatura, Agustín Franco, en les dues parts restants “existeixen zones afectades per mercuri o organoclorats, però en nivells que no aconsegueixen el grau de contaminació, molt inferiors a la zona 1”. La Generalitat haurà de validar ara aquests informes i avalar les dades aportades per Ercros. Sectors ambientalistas i alguns experts en contaminació de sòls reclamen més exigència en els controls i en la legislació per a una eliminació més exhaustiva de la contaminació.
Ercros no obstant això, afirma que des del 2012 ja ha sanejat 4.000 metres cúbics d'aigües subterrànies, 1.400 quilos a l'any d'organoclorats, 110 quilos a l'any de mercuri extret de les aigües subterrànies, 200 tones de líquids orgànics i 19.000 metres cúbics de residus sòlids. Afegeix que entre aquest any i el proper desmantellarà i retirarà edificis i sòls, com l'antic magatzem exterior que, malgrat no haver estat declarats contaminats, han despertat controvèrsia pels temps límit en què una persona pot transitar per ells sense assumir riscos cancerígens.

Altres