Noticiari

Ercros ampliarà els treballs de descontaminació que s’allargaran almenys fins al 2022

Ebredigital.cat
La secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marta Subirà, i els membres de la Comissió d’Informació i Seguiment tècnic per a la problemàtica de Flix han visitat les instal·lacions d’Ercros per comprovar les actuacions de descontaminació que s’estan fent, en compliment de les resolucions dictades per l’Agència de Residus de Catalunya (ARC).

Subirà, ha explicat que a la zona de l’Aubal (en el recinte d’Ercros), que consta de 12 hectàrees, se’n van declarar 3 de contaminades “i ja s’hi estan desenvolupant accions de descontaminació que finalitzaran l’any 2022”, mentre que les 9 restants són “aptes per acollir activitats industrials”.
Pel que fa als cinc llocs on els ajuntaments de Riba-roja d’Ebre i Flix van indicar que hi podria haver també punts de contaminats, derivats de l'activitat industrial de la fàbrica química, Subirà ha informat que l'Agència de Residus de Catalunya (ARC) ja ha realitzat prospeccions geofísiques “per comprovar realment si hi ha indicis d’alteració i els resultats ens indicaran si cal fer sondejos”. “En paral·lel estem estudiant la documentació aportada per l’empresa”, en relació amb les fases I, II i III del recinte fabril.
Subirà ha avançat que el 27 d’abril hi haurà una nova reunió del plenari de la comissió de seguiment, que té com a funció fer un control de les tasques de descontaminació. Bona part dels membres d'aquesta comissió han visitat, aquest dimecres, la zona contaminada de l'Aubal, en el recinte d'Ercros, per conèixer in situ les actuacions de descontaminació que s'hi ha dut a terme i poder contrastar-ho amb la documentació que ja se'ls havia facilitat.
La Comissió d’Informació i Seguiment tècnic per a la problemàtica de Flix es va constituir el 26 de gener per abordar de manera integral la casuística d’aquest municipi derivada de l’activitat de l’empresa Ercros. Aquest òrgan, que el Govern es va comprometre a crear, fa el seguiment exhaustiu de la descontaminació del riu, dels sòls i del desmantellament industrial de la línia de clor d’aquesta companyia, que finalitza la seva activitat al desembre del 2017. La comissió està formada per 13 experts independents proposats per la Generalitat, l’Ajuntament i l’empresa Ercros.
Ercros, oberta a ser investigada
Ercros transmet un missatge de tranqui·litat i transparència. Des de la indústria química asseguren que no hi ha risc per a la salut de persones en tots els sectors de la fàbrica, que tanquen la planta de producció de clor per imperatiu legal però que se seguiran les actuacions de remediació dels terrenys contaminats i intentaran mantenir la planta de producció de fosfat dicàlcic.

Altres