Noticiari

Una xerrada sobre la Guerra dels Segadors a Flix, de Joan Hilari Muñoz, i dos actuacions de l'Escola de Música i la coral infantil, seran les activitats de les IX Jornades de Patrimoni Històric d'aquest cap de setmana

Ajuntament de Flix / Associació La Cana / CERE
Tres activitats del programa  de les IX Jornades de Patrimoni Històric es duran a terme al llarg d'aquest cap de setmana: avui divendres, 6 d'octubre, a les 19:30 h. i a Ca Don Ventura, es farà la xerrada "La fortalesa de Flix en el context de la Guerra dels Segadors (1640-1651)", que impartirà Joan Hilari Muñoz Sebastià, catedràtic de Secundària en Geografia i Història; dissabte dia 7, a les 7 de la tarda, hi haurà una actuació al Castell Nou, a càrrec de l'Escola Municipal de Música de Flix; i diumenge, dia 8, també a les 7 i a l'església parroquial, actuaran els Petits Cantaires de l'Orfeó de Flix.

La xerrada de Joan Hilari Muñoz ens donarà a conèixer l'important paper que va tindre la fortalesa de Flix durant els anys de la Guerra dels Segadors. El fet de romandre durant tot el període de la guerra sota el control de les autoritats franco-catalanes, enfront de la ciutat de Tortosa (durant bona part del període, sota control de Felip IV), motivarà que la zona d'influència de totes dos places militars serà conflictiva durant aquell període, patint la població civil les conseqüències negatives d'aquesta situació.
L'actuació de dissabte 7 d'octubre al Castell Nou anirà a càrrec de Nerea López (soprano), Pau Guiu (violí), Josep Carles Guiu (violoncel) i Alfons Guiu (piano). El repertori inclou àries alemanyes de G.F. Haendel i cançons escoceses de F.J. Haydn.
Diumenge hi haurà l'actuació dels Petits Cantaires de l'Orfeó de Flix a l'església parroquial, que oferiran un repertori variat de cançons.
Les dos actuacions musicals formen part tanmateix del programa general de les Jornades Europees de Patrimoni que es du a terme aquest cap de setmana arreu de Catalunya. Aquestes jornades tenen com a objectiu divulgar el patrimoni històric amb activitats diverses (visites guiades, jornades de portes obertes, concerts, etc.). Per aquest motiu, es va escollir per a la realització de les actuacions dos dels elements més emblemàtics del patrimoni flixanco com són el Castell Nou i l'església.
Xerrada sobre el camí de l'Ebre, de Mònica Sabaté
Dimecres passat 4 d'octubre va tindre lloc la quarta i última xerrada de les programades dins el X Curs Coneguem la Ribera d'Ebre: "El camí de l'Ebre. Una oportunitat de desenvolupament del territori", que fou impartida per Mònica Sabaté Cardona, diplomada en Turisme i Treball Social, i tècnica de desenvolupament del turisme del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre.
La xerrada anava al voltant de les possibilitats que ofereix el fet que per la nostra comarca hi transcorrin diversos trams del Camí de l'Ebre (GR-99), sumant-hi els recursos turístics i patrimonials del territori. Mònica Sabaté mostrà exemples d'altres experiències que s'han dut a terme al voltant d'altres rius (Rin, Danubi, Roina, Po, Canal du Midi...) i els resultats positius que han revertit en els respectius territoris. Segons la conferenciant, l'èxit de les propostes dependrà per un costat per la col·laboració entre administracions que hi estiguin implicades i també per la participació dels agents econòmics locals, amb l'elaboració de diversos paquets turístics que tinguin com denominador comú el camí.
En finalitzar la xerrada, s'obrí un debat on hi participaren alguns dels presents a l'acte, que plantejaren diverses qüestions a la conferenciant.

La conferenciant Mònica Sabaté durant la xerrada.
(* Cliqueu damunt la imatge per accedir al reportatge fotogràfic)

 

Altres