Noticiari

Xerrada "Flix, muralles i fortificacions", de Jaume Masip, avui dimecres

Ajuntament de Flix / Associació La Cana / CERE
Avui dimecres 11 de d'octubre, a dos quarts de 8 de la tarda i a Ca Don Ventura, i dins les IX Jornades de Patrimoni Històric, s'impartirà la xerrada "Flix, muralles i fortificacions", que anirà a càrrec de Jaume Masip Llop, president de l'Associació La Cana, estudiós de la història local i regidor de Patrimoni de l'Ajuntament de Flix de 2003 a 2011.

Jaume Masip explicarà que els primers vestigis de muralles són dels temps dels íbers, però que l'època més important fou al segle XVII on les fortificacions, el castell i les muralles de Flix van tindre un paper fonamental en els conflictes, sobretot en la Guerra dels Segadors.
Aquesta xerrada és la quarta que s'havia programat dins l'eix temàtic de les jornades "Flix al segle XVII: de la Guerra dels Segadors a la Guerra de Sucessió", que incloïa a més l'exposició "Flix, muralles i fortificacions".
Flix durant la Guerra dels Segadors
Divendres passat 6 d'octubre s'impartí la tercera de les xerrades dedicades al Flix del segle XVII: "La fortalesa de Flix en el context de la Guerra dels Segadors (1640-1651)", a càrrec de l'historiadors i catedràtic de Secundària Joan Hilari Muñoz Sebastià, conferenciant que ja ha participat més d'una vegada a les Jornades de Patrimoni Històric.
A l'inici de la xerrada, el conferenciant explicà la causes que portaren a l'esclat de la Guerra dels Segadors i els primers episodis d'aquest conflicte. Tot seguit, Joan Hilari Muñoz mostrà com aviat Flix, durant bona part d'aquesta guerra en mans dels francesos, esdevingué un indret estratègic al territori ebrenc, en contraposició a la ciutat de de Tortosa, que estigué ens mans castellanes gairebé al llarg del conflicte bèl·lic. L'ocupació de Flix per les tropes de Felip IV representaria una de les principals fites que precipitaria l'expulsió dels francesos de la zona de l'Ebre, i l'ocupació de Catalunya novament per l'exèrcit de la Monarquia Hispànica, de qui en tornarà a dependre.
Actuacions amb motiu de les Jornades Europees del Patrimoni
Com en les altres edicions, el programa de les IX Jornades de Patrimoni inclou les activitats que formen part de les Jornades Europees del Patrimoni. Seguint el model iniciat l'any passat, en aquesta ocasió també s'han organitzat dos concerts que han tingut com a escenari elements patrimonials de la nostra població, i per als quals es comptà amb la col·laboració de l'Escola Municipal de Música.
El primer dels concerts es féu al Castell Nou dissabte passat, 7 d'octubre, on actuà una formació musical integrada per Nerera López (soprano), Pau Guiu (violí), Josep Carles Guiu (violoncel) i Alfons Guiu (piano). Interpretaren un repertori que format per àries alemanyes de G.F. Haendel i cançons escoceses de F.J. Haydn.
L'endemà diumenge, 8 d'octubre, fou l'església parroquial qui acollí la segona de les actuacions musicals, que anà a càrrec dels Petits Cantaires de l'Orfeó de Flix, dirigits per Núria Lazcano i amb acompanyament a piano d'Alfons Guiu. Oferiren un repertori sota el títol "De Catalunya al Món", amb arranjaments de cançons populars i d'autors catalans i, seguidament, d'altres països.

L'historiador Joan Hilari Muñoz, durant la xerrada.

Actuació al Castell Nou. D'esquerra a dreta: Pau Guiu, Alfons Guiu, Nerea López i Josep Carles Guiu.

Els Petits Cantaires de l'Orfeó de Flix, amb Núria Lazcano (directora), i Alfons Guiu (piano), al final de l'actuació.
(* Cliqueu damunt de qualsevol de les imatges per accedir als respectius reportatges fotogràfics)

Altres